-->

Впродовж 22 місяців на кафедрі біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника тривала реалізація транскордонного проєкту «Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету (PrePOD)». Над реалізацією проєкту працювали науковці з України та Румунії, серед яких співробітники кафедри біохімії та біотехнології ПНУ. Проєкт, в основному, мав просвітницьке спрямування. Через засоби масової інформації, брошури/листівки та персоніфіковане консультування наукові співробітники проєкту здійснили низку інформаційно-просвітницьких кампаній для широкого загалу щодо ризиків розвитку ожиріння, діабету, а також стосовно здорового способу харчування, що сприяє зниженню ризиків розвитку неінфекційних захворювань серед населення.

За допомогою мобільної клініки «Здоров’я на колесах» в першій хвилі роботи проєкту науковцям вдалося обстежити 400 дорослих та 252 особи віком від 6 до 17 років у п’яти населених пунктах Івано-Франківської області. Осіб, які виявилися у зоні ризику розвитку вказаних вище захворювань, скеровували до сімейних лікарів (з останніми теж велася активна співпраця у межах проєкту).

Вихідно публікація  не передбачалася, але результати обстежень виявилися настільки цікавими, що науковці вирішили поділитися ними із міжнародною науковою спільнотою. Дослідження показало, що 23% дорослих в Івано-Франківській області мають надлишкову вагу, а близько 15 % страждають ожирінням. Серед дітей близько 10% мають надлишкову вагу та біля 9 % – ожирінням. Серед обстежених дорослих 13% осіб мали недіагностований переддіабет, а 1% – недіагностований діабет.

Таким чином, на кафедрі вийшла перша стаття, де об’єктом досліджень виявилися люди. І надрукована вона у рейтинговому журналі EXCLI з імпакт-фактором 4,022. EXCLI Journal (eISSN 1611-2156) є платиновим журналом відкритого доступу.

Вітаємо, професорів Володимира Лущака , Галину Семчишин , доцентку Олександру Абрат (а також співробітників проєкту доцентку Тетяну Микитин та лікаря Івана Твердохліба) із публікацією такого високого рівня!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *