-->

Спільна Операційна Програма Румунія – Україна 2014-2020 відзначає цього року, спільно з всіма програмами співробітництва, 10-ту річницю святкування Дня Європейської Співпраці.

Ініціатива 2021 року – “Проєкти без кордонів. Румунія / Україна” спрямована на підвищення обізнаності про важливість співпраці  та вплив важелів фінансування Європейським Союзом для покращення життя людей та громад на території, яку охоплює програма.  

Представники проєкту “Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету – спільна румунсько-українська програма отримання та поширення знань про здоров’я (PrePOD)”, як бенефіціари програми, стали важливими гостями на європейському святкуванні.

Церемонія відзначення співпраці відбулася 23 вересня 2021 року в м. Івано-Франківську в Ресторані «Fabbrica» за адресою вул. Вірменська, 1.

Поважними та надзвичайними гостями церемонії була делегація представників Регіонального офісу транскордонного співробітництва із м. Сучави, Румунія.

На святкуванні був представлений ряд доповідей учасників.

Керівник проєкту PrePOD, завідувач кафедри біохімії та біотехнології Факультету природничих наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор, доктор біологічних наук Володимир Лущак презентував блискучу доповідь, в якій поділився досягненнями та результатами нашого проєкту на даний момент, та очікуваними здобутками в довгостроковій перспективі, розповів про спільні для Румунії та України проблеми та шляхи їх подолання.

Зокрема, професор розповів про заходи, які були уже проведені в рамках проєкту: тренінги для викладачів, дослідників, студентів, науковців та співробітників університетів та інших фахівців, залучених до цього проєкту з обох країн, про тренінги для медичних працівників первинної ланки медичної допомоги із цільових регіонів, про скринінгові обстеження населення і їх результати та про плани до кінця року. Також, він наголосив на важливості продовження міжнародної співпраці, незважаючи  на важкість виконання спільних транскордонних українсько-румунських заходів в умовах пандемії та карантинних обмежень, а також розповів про кроки, які були прийняті для того, щоб впоратися із обмеженнями та втримати проєкт «на плаву».

У підсумках було відзначено, що результати нашого проєкту будуть продовжувати приносити користь для населення нашого регіону і в майбутньому. Румунські колеги вкотре продемонстрували свою надійну підтримку, а отже, наш проєкт матиме продовження і після завершення періоду його впровадження шляхом розширення роботи проєкту на інші локації та збільшення кількості параметрів тестування, а також подальшого розширення співпраці між університетами румунії та україни.

Відео: виклики та досягнення проєкту, професор Володимир Лущак.

Фотографії: Юрій Рильчук

https://www.facebook.com/ifrura

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *