-->

В межах грантової активності 3.7. «Транскордонні візити» у період 13-15 грудня 2021 року українська команда у складі Володимира Лущака, Галини Семчишин, Олександри Абрат, Тетяни Микитин та Івана Твердохліба відвідали Сучавський університет імені Штефана чел Маре (Румунія). Під час робочого візиту науковці з України мали можливість зустрітися та обговорити результати проєктної діяльності як з румунськими партнерами, так і з представниками від Технічного Секретаріату Сучавського Регіонального Бюро Транскордонного Співробітництва (BRCT). 

Перше засідання за участю обох команд проходило у сенатському залі. На цій зустрічі відбулося представлення керівниками своїх команд наживо (до цього співробітники проєкту спілкувалися у форматі онлайн-зустрічей).  Після вступної частини, якою керував професор Сучавського університету Міхай Коваша, науковий співробітник Прикарпатського університету Іван Твердохліб презентував результати, які українська команда отримала впродовж 18 місяців роботи над проєктом. Далі учасники від обох команд взяли участь в обговоренні проєктних діяльностей та стану їх реалізації.

Наступна зустріч проходила у форматі семінару, на якому професор Володимир Лущак представив доповідь на тему: «Вікове зниження ефективності енергетичних і захисних систем у мозку мишей частково запобігається періодичним голодуванням». До семінару, окрім учасників проєкту та співробітників BRCT, приєдналися науковці відділів біохімії та нутриціології Сучавського університету.

        Ще одним пунктом транскордонного візиту була щомісячна зустріч співробітників. На цій зустрічі обговорили поточний стан справ, плани на майбутнє та зміни, внесені у виконання проєктних активностей.

          Після завершення офіційної частини зустрічі, науковці Прикарпатського університету мали можливість познайомитися із особливостями роботи відділів факультету біомедицини університету Штефана чел Маре. Слід зазначити, що працівники Сучавського університету організували колегам з України дуже насичену і пізнавальну екскурсію по науково-дослідних лабораторіях, кабінетах і самому кампусу, а також, представлення найновішого обладнання в галузі молекулярної біохімії, генетики та реабілітації. Під час екскурсії науковці обох університетів охоче ділилися досвідом та обговорювали перспективи співпраці.

Надалі очікується поглиблення та розширення транскордонної співпраці між науковцями із університетів обох країн, а також реалізація комплементарних візитів румунських партнерів в рамках даного проєкту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *